Foto: Ma Lou Skoglund

Clownen


Tobias Törnell startade sin professionella artist karriär som Clownen Dodo under tiden han gick cirkusgymnasiet på Vasaskolan i Gävle 1989-1991
Då upptäcktes han av Ove Hahn som var artistchef på gröna Lund och fick sin anställning via artistförmedlingen FTS i Stockholm av Åke Ejdertjern
1990 jobbade han en hel säsong där.

-Ove smög omkring bland hundratals artister som sökte jobbet men fick ögonen på Törnell som nyss lärt sig jonglera. Eftersom han bara övat knappt ett halvår så tappade han ibland bollarna som rullade iväg. Ove såg då hur små barn hjälpte clownen att plocka upp bollarna och ge dem till Dodo som lekte med barnen som log och skrattade.

Tobias trodde att jobbet var kört eftersom det kryllade av duktiga rutinerade artister men Ove gillade verkligen vad han såg. En clown som interagerade med publiken och så blev Törnell anställd.

Där jobbade han även ihop med gycklaren och jonglören Karl Wedin med vilken han senare skulle starta gycklarkvartetten VAZIR efter cirkus skolans slut.
Efter några år som clown började han turnera land och rike kring med sin syster riksspelmannen Thuva Härdelin.

Folkmusik Clown
Thuva Härdelin och Clownen Dodo

En kombination av clownkonster och folkmusik som verkligen gick hem hos publiken. Törnell utvecklade senare i livet en ny sorts clown karaktär i form av en pirat vid namn Jubb Jubb som kunde kombinera eldkonst med Clownens alla verktyg.

Han uppträdde i över tio år med sin karaktär tillsammans med Åke Hellström alias kapten Schack Matt i olika Sjörövar äventyr med inriktning på riktigt fin barnteater.

Schack Matt och Jubb Jubb
Foto Linda Wikström